dinsdag 17 februari 2015

VERSLAG HIN Nieuwjaarsdiner 14 januari 2015

Het was volle bak bij Brasserie Zinq in Den Haag, voor het eerste HIN Nieuwjaarsdiner, met als thema Datavisualisatie. De aftrap van het nieuwe HIN-jaar.
Een gezelschap van zo’n 50 man/vrouw, waarvan bijna de helft voor het eerst aan een HIN-activiteit deelnam, kon rekenen op een professionele, gastvrije en culinaire ontvangst door studenten van de Haagse Hotelschool. 

Tussen de gerechten door werden we verwend door twee sprekers. Helaas moest HIN stuurgroeplid Klaas Jan Mollema wegens ziekte verstek laten gaan, maar hij had een prima vervanger gevonden in Erik Meerburg  (www.geo-academie.nl), die ons tussen het voor- en hoofdgerecht meenam in een presentatie over GEOdata. Hij opende voor ons, informatieprofessionals, direct met de actualiteit: een wereldkaart met daarop een time-lapse van de verspreiding van tweets met #jesuischarlie, naar aanleiding van het nieuws over de aanslag op Charlie Hebdo. Een interessante binnenkomer, hoe je data een geo-dimensie kunt geven.


Hij vervolgde zijn presentatie met andere geodata toepassingen, zoals statistische data geplot op een kaart van Nederland om bevolkingsgroei (voorspellingen) geografisch weer te geven en te schetsen welke gevolgen dit kan hebben. Hij sloot af met de uitnodiging voor deelname aan een Missing Maps Mapping Party op 14 februari 2015 op Geofort in Herwijnen, waar gewerkt wordt aan kaarten van kwetsbare regio’s voor Artsen zonder Grenzen in het kader van het crowdsourced project OpenStreetMap (OSM).Met het dessert in aantocht nam Frédérik Ruys (www.vizualism.com) het woord. Hij liet zien dat het verzamelen, visualiseren en leren van data er al vroeg bij hem in zat via schetsjes uit zijn middelbare schoolagenda´s. Vervolgens toverde hij voor ons een gevarieerd menu aan datavisualisaties op het scherm. Het ging van ongevals- en WOII reconstructies tot het verbeelden van wat als losse data voor ons onzichtbaar blijft, maar een schat aan informatie bevat, zoals scheep- en luchtvaartbewegingen, politie patrouilles en dagelijkse mobiliteit van de Nederlander, maar ook natuur en natuurverschijnselen. Frédérik werkte o.a. mee aan het VPRO programma “Nederland van boven”. Met zijn activiteiten brengt hij ogenschijnlijk saaie data tot leven en geeft de kijker een ander, nieuw of duidelijker beeld van gebeurtenissen en verschijnselen. Kortom, voor menig informatieprofessional gouden informatiebronnen, keurig opgediend op een presenteerblaadje.

Tot slot wierp de HIN stuurgroep een blik vooruit op de activiteiten van 2015. Natuurlijk gaan we weer voor de InfoBattle, mogelijk als afterparty van de IDM Den Haag Conferentie. Of wat dachten we van een netwerkborrel op het Scheveningse strand?  Ook Kijkjes in de Keuken, immer populair, staan op het programma. Er zijn enkele lang gekoesterde wensen, op stand en typisch Haags, maar daarvoor moeten we onze netwerken nog iets verder uitdiepen en charmes nog wat extra in de strijd gooien. Heb je een leuk, interessant idee? Laat het ons weten . Extra vrijwilligers zijn eveneens meer dan welkom, want we de doen dit allemaal naast ons gewone werk. Het is ook gewoon erg leuk om te doen….

Dank aan iedereen die deze avond mede tot een succes gemaakt heeft : sprekers, sponsoren, medewerkers brasserie én deelnemers. 

Tot een volgende keer!
Het HIN Nieuwjaardiner werd mede mogelijk gemaakt door:
Geen opmerkingen: