maandag 26 januari 2009

“Is een Informatieprofessional te vergelijken met Google?”

In een van de collegezalen van De Haagsche Hogeschool zitten we dan. Met de initiator Genoveva Geppaart, zij ontvangt voor haar initiatief een dankwoord en dank-paraplu met de kaart van Den Haag, dubbel toepasselijk gezien het hondenweer en de doelgroep.

David de Haan, voorzitter van de Stuurgroep, herhaalt de doelstelling van het netwerk “in een informele sfeer kennis en ervaringen uit wisselen”. De Stuurgroep wil graag ideeën van de doelgroep horen, een oproep om deze op de website te plaatsen! En we barsten zelf ook van de plannen. De eerstvolgende activiteiten zijn al benoemd, een workshop over “Het Nieuwe Werken” en een bezoek aan Naturalis.

Peter Becker hanteert een GoogleMap van Den Haag e.o. en memoreert daarmee de discussie in de oprichtingsbijeenkomst over de de grenzen van de doelgroep, beelden zeggen meer dan woorden! Wonen of werken in Den Haag e.o. komt toch zeker tot Delft en Leiden!

Teamleider van IDM Willy van der Kwaak vertelt over de opleiding, onderdeel van ICT & Media. “Is een Informatieprofessional te vergelijken met Google” vraagt zij zich af. Uit het curriculum van de opleiding blijkt dat een IDM-er méér is! De opleiding werkt in blokken van 10 weken, elk blok heeft leerlijnen als Content en toegankelijkheid, Maatschappij en organisatie, Communicatie, Tutor, ICT-tools en Onderzoeks en informatie. Noodzakelijke competenties worden benoemd door het Curriculum Commitee en zijn geënt op de beroepspraktijk. Studenten zijn er in voltijd, deeltijd en nu zelf duaal (4 dagen werken, een dag studie).

Het college van IDM docent Klaas Jan Mollema over Kennismanagement en Web2.0 start met een stuk historie, waar ik zelf deel van uit maak. Maar nodig om aan de huidige student te vertellen. Begrippen als Social Networking, Hyves, Twitter, Yammer, Delicious, Flicks, Mashups komen langs. Gelukkig hoor ik ook bij deze tijd, ondanks mijn geboortejaar, ik ken het allemaal. Kansen genoeg voor het bedrijfsleven en overheid en dus ook voor Informatiespecialisten.

Anja Feijen, student en werkzaam bij het Ministerie van Justitie, geeft de opbouw aan van een minor “Het nieuwe werken” in 10 weken. Een heldere structuur met een duidelijk beeld hoe het eindresultaat moet zijn. Onderdelen als een Quickscan met vragen aan overheden en Management game spreken me aan. Het gebruik van Beta-software in ontwikkeling van IBM i.s.m. Atos Origin en Microsoft geeft aan dat IDM in beeld is bij grotere organisaties. Je kunt haar volgen op haar blog http://www.digitaleevolutie.nl/.

Daarna waar ik ook voor kom, netwerken en bijpraten. Zo te zien is iedereen even blijven hangen, en in gesprek, daar doen we het voor.

Foto's van de bijeenkomst zijn te zien op: http://www.flickr.com/photos/34885293@N06/sets/72157613082231569/

Presentaties zijn na te lezen op: http://idmdenhaag.nl/wordpress/?p=216 (Willy van der Kwaak en Klaas Jan Mollema) en http://www.slideshare.net/nomorecorsa/presentatie-hin-2212009 (Anja Feijen).

Namens alle deelnemers: veel dank aan Peter, Willy, Klaas Jan en Anja voor de uitstekende ontvangst en de inhoud!

Geertje de Wit

3 opmerkingen:

Genoveva Geppaart zei

Goed verslag. Jammer dat mijn naam verkeerd gespeld is. Het moet zijn : Genoveva Geppaart

David zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
David zei

De presentaties van deze bijeenkomst staan hier en hier.